×

Echipament tehnic pentru Liceul Teoretic ”N. Donici”

Trei primării, care au participat la concursul pentru cea mai reușită campanie informațională despre tuberculoză organizată pentru băștinași, au fost desemnate învingătoare și s-au ales cu premii. Este vorba de Primăria satului Dubăsarii Vechi din raionul Criuleni, Negureni – din raionul Telenești și Sărata Galbenă din raionul Hâncești. Administrațiile acestor localități s-au evidențiat de ceilalți participanți prin „diversitatea activităților, ingeniozitate, creativitate și număr de populație acoperită”, a menționat Lucia Pîrțînă, coordonatorul programului „Fortificarea controlului TB și reducerea mortalității prin HIV/SIDA în Republica Moldova”, implementat de Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate (Centrul PAS) în colaborare cu Programul Național de Răspuns la TB.

La concurs au fost invitate 10 primării – Ruseștii Noi (Ialoveni), Manta (Cahul), Sipoteni (Călărași), Chirsova (Comrat), Dubăsarii Vechi (Criuleni), Brânzeni (Edineț), Sărata Galbenă (Hâncești), Chipeșca (Șoldănești), Bădiceni (Soroca) și Negureni (Telenești). Doar 8 însă au participat.

Localitățile au fost selectate ținându-se cont de incidența îmbolnăvirilor, precum și din perspectiva necesității de informare a cetățenilor despre TB, simptomele bolii, posibilitățile de diagnosticare și tratament, dar și de a le aminti sătenilor despre importanța măsurilor de profilaxie a TB și necesitatea stringentă de a se adresa instituțiilor medicale imediat după ce a apărut suspiciunea că s-a îmbolnăvit de tuberculoză.

După ce au acceptat să se înscrie în concurs și le-au fost explicate condițiile, responsabilii din primăriile sătești selectate, activiștii locali au fost ajutați să-și dezvolte planuri de activitate și au primit materiale informative pentru a le distribui sătenilor.

În total, pentru desfășurarea campaniei, Centrul PAS a elaborat și a tipărit 7 broșuri și pliante cu conținut divers despre tuberculoză, fiind editate 32 mii de exemplare. De asemenea, a fost pregătit un set de materiale video (clipuri și scurtmetraje despre TB) pentru suportul informațional al concurenților.

Detalii AICI: https://www.facebook.com/2117517125148345/posts/3211806339052746/.

Rezultatele concursului au fost făcute publice la sfârșitul lunii martie, în contextul Zilei internaționale de combatere a tuberculozei.

„Rezultatele acestui concurs ne-au demonstrat  încă o data că nu e obligatoriu să dispui de mijloace semnificative și de mult personal pentru a reuși să diseminezi cu succes printre consăteni informația necesară și veridică despre TB, să spulberi miturile despre caracterul contagios și incurabil al TB,  despre pericolul pe care îl comportă contactul cu cei infectați sau care au fost bolnavi, precum și cu membrii familiilor acestora. Întotdeauna pot fi identificate persoane cu un spirit civic înalt, capabile să comunice cu cei care mai continuă să creadă că  TB nu-i poate afecta și, de aceea, nu ar avea nevoie de informații despre această boală, sau cu cei care, viceversa, sunt marcați de o frică exagerată față de TB, față de cei infectați și aceasta, la fel, din lipsa de informare.  Întotdeauna por fi identificate modalități de a convinge sătenii despre necesitatea de a trece un screening la TB, iar persoanele din grupurile de risc – de a nu fi indiferente față de sănătatea lor și de a face o radiografie la plămâni. Cel mai important lucru este ca primarul și cei câțiva angajați ai primăriei, copleșiți de prolemele cotidiene, să nu uite că, spre regret, tuberculoza nu a dispărut și că ea poate afecta pe oricine dintre consăteni, ale căror drepturi și interese, inclusiv cele legate de sănătate este chemată să le apere administrația publică locală”, a menționat în discursul său, Lucia Pîrțînă, coordonatoarea proiectului.

Sursa: pas.md