Renovată și cu activitate diversificată

Renovată și cu activitate diversificată

 

În Dubăsarii Vechi la început de februarie a avut loc redeschiderea Bibliotecii Publice, după finisarea lucrările de reparație. În prezent comunitatea se bucură de un spațiu atractiv, modern și multifuncțional. A fost creat un club de liderism la bibliotecă, care va oferi posibilitate tinerilor să obțină sau să-și perfecționeze abilitățile de conducere.

Pragul Bibliotecii Publice din Dubăsarii Vechi este pășit anual de aproximativ 800 persoane de vârste diferite. Diversitate utilizatorilor a facilitat și necesitatea creării unui spațiu multifuncțional, care să răspundă  cerințelor acestora.

Transformarea bibliotecii a avut loc în mai puțin de un an de zile, timp în care a fost realizată  reparație capitală, cu schimbare de podea, achiziționare a unui mobilier nou, instalarea unui smartTv, care oferă posibilitatea de a presta instruiri pentru comunitate folosind componenta vizuală. În rândul achizițiilor se numără și o mică colecție de carte atât în limbă română cât și engleză.

Marina Scobioală, elevă clasa a XII și utilizatoare al bibliotecii își amintește: ”Îmi amintesc biblioteca noastră de acum câțiva ani: cărțile învechite,majoritatea in grafie chirilică, mobilierul vechi, mucegaiul pe pereți, podeaua care scârția, dar cel mai mult, frigul, care iarna făcea practic imposibilă frecventarea bibliotecii. Acum, spre marea noastră bucurie biblioteca a fost renovată, a devenit un spațiu prietenos pentru copii şi tineri, unde aceştia au acces,pe lângă cărți noi, la calculatoare si internet. Biblioteca acum găzduieşte diferite evenimente educative pentru tineri şi ne este foarte plăcut să o vizităm.”

La evenimentul de redeschidere a bibliotecii care a avut loc în data de 8 februarie, pe lângă împărtășirea rezultatelor și succeselor obținute, a fost format un club de lidership, creat din 20 tinerii  cu vârstă cuprinsă între 14-19 ani.

Precum scria James Kauzes ”Lidership-ul este o relație reciprocă între cei care aleg să conducă și cei care să îi urmeze”. Pornind de la această afirmație dorim să le formăm tinerilor abilități de conducere fie că este vorba de un grup formal sau informal.

La prima ședință a clubului de lidership , am avut ca invitat special pe Ellen Kim, voluntară Corpul Păcii, în programul educație pentru sănătate,  care își face serviciul în raionul Cimișlia, satul Selemet. Ellen împreună cu Rebecca Buxton, voluntară Corpul Păcii în Dubăsarii Vechi,  au discutat cu tinerii despre comunicarea interpersonală și importanța comunicării în crearea unor relații sănătoase și durabile. Prin jocuri practice a demonstrat importanța unei comunicări eficiente.

Irina Novac, elevă în clasa a XII-a, menționează: ”Pentru încă o dată am conștientizat că tinerii din localitatea noastră tind spre cunoștințe, comunicare și implicare în diferite manifestări, iar Ellen Kim a fost cea care ne-a permis să ne răsfățăm propriile interese și dorințe, a fost cea care ne-a permis să aflăm mai mult despre comunicarea eficientă, mai mult decât atât, a fost cea care ne-a demonstrat ca prin comunicare, cu oameni sinceri și cu  încredere poți ajunge departe chiar și cu ochii legați, trebuie doar sa te înveți să asculți și să alegi oamenii potriviți”.

Petrecerea unor asemenea traininguri în bibliotecă dovedește faptul că biblioteca este o instituție chei în comunitate, care oferă condiții egale de dezvoltare pentru toți cei dornici de a căpăta noi informații sau de a petrece timpul într-un mediu relaxant.

Rebecca Buxton, evidențiază faptul că:  ”Scopul efectuării lucrărilor de reparație la bibliotecă a fost crearea unui spațiu multifuncțional, unde să putem presta instruiri pentru tineri, femei și alte grupuri. Grupul de tineri datorită instruirilor vor căpăta abilități de lider, prin programul ghidare în carieră vor obține abilități de viață. În procesul de instruirea a tinerilor ne dorim implicarea grupului de femei active din localitate, colaborare care va permite un schimb de experiență. Vom încadra tinerii în mai multe activități care vor spori gradul de implicare a acestora în problemele comunitare.”

Pe parcursul anului 2019 biblioteca planifică să fie și mai aproape de necesitățile utilizatorilor prin serviciile moderne pe care le prestează: ”Ora de codare”, ”Clubul conversațional de limbă engleză”, ”Seara filmului” și ”Clubul de lidership”- grupul țintă fiind adolescenții și tinerii; ”Ora de desen” și ”Citim cu voce tare”- activități organizate pentru copii.