”Tomberoane – colectare selectivă”
La Dubăsarii Vechi, r. Criuleni, au fost instalate primele containere pentru PET-uri și sticlă, pe platforme de beton, în locuri vizibile și coordonate cu APL și cu cetățenii.
Treisprezece astfel de platforme și-au propus să instaleze prin sat membrii AO „Iedera Dubăsarii Vechi” în parteneriat cu APL, care a aplicat un proiect și a luat pentru el finanțare de la Biroul de Cooperare Internațională a Germaniei – GIZ. Finanțatorul a acordat 414 mii de lei pentru ca sătenii din Dubăsarii Vechi să deprindă obiceiul de a sorta deșeurile, ca să diminueze cantitatea de gunoi care este evacuată la gunoiștea exploatată de membrii comunității şi să aducă un beneficiu mediului ambiant.
Rodica Aștifeni, coordonatoarea proiectului, descrie activitățile lui în felul următor:
„Proiectul are denumirea „Deșeurile – resursă sau problemă”, finanțat de GIZ în parteneriat cu AO AGER și AO Habitat. Scopul principal este de a instrui populația privitor la colectarea deșeurilor solide. Avem de instalat 13 puncte de colectare sortată a deșeurilor, dotate cu tomberoane pentru plastic și sticlă, și 5 tomberoane pentru deșeuri de echipamente electrice și electronice. Cele din urmă vor fi instalate la primărie, la magazin, la casa de cultură, poștă, adică în locurile cele mai aglomerate. Ne dorim o populație informată și un grup activ de tineri instruiți în domeniul educației ecologice, care vor promova soluțiile pentru un mediu curat și sănătos și pe viitor, și în alte proiecte. A coordonat activitatea acestui grup colega noastră dna Galina Costețchi, care predă și ore de ecologie la liceul din sat. Tinerii au mers și cu prezentări speciale la colegii lor mai mici din școala primară, grădiniță. Au filmat apoi și un produs video, prin care au îndemnat consătenii să se implice în soluționarea problemelor de mediu în satul nostru”.
Asociația și-a început proiectul prin a colecta opiniile dubăsărenilor despre satisfacția de moment a oamenilor privind serviciile acordate de întreprinderea municipală locală și propunerile de îmbunătățire a acestora. Tot în sondaj respondenții au indicat locurile unde ar fi bine să se instaleze platformele pentru colectare selectivă.
Referitor la resursa identificată din gunoi, după cum spune denumirea proiectului: „Dacă e colectare sortată, deja e o resursă, nu aruncăm pur și simplu la gunoiștea care se acoperă cu pământ. Agentul economic care ne-a livrat tomberoanele va încheia un contract cu administrația publică locală și va evacua aceste deșeuri sortate – PET-uri și sticlă. O altă resursă – compostarea gunoiului, ne putem îmbunătăți calitatea solului cu îngrășământ produs în gospodăriile noastre, putem învăța să curățim cu metode accesibile acasă apa menajeră și o putem folosi pentru irigare” – a mai adăugat coordonatoarea proiectului.
Pentru mai multe informații accesați: https://estcurier.md/cu-ajutorul-ue-dubasarenii-invata-sa-transforme-gunoiul-in-resursa/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=cu-ajutorul-ue-dubasarenii-invata-sa-transforme-gunoiul-in-resursa